Хампарцумян: Банковата ни система не може да бъде риск за еврозоната

"Много по-трудно би имало "второ КТБ", смята той

06.10.2020 | 21:33 Редактор: Тодор Петров

Европейската централна банка поставя под пряк надзор 5 български банки. Какво следва?

"Явно ЕЦБ смята, че тези 5 са достатъчно представителни за българската банкова система. Като част от банковата системата в еврозоната тя е незначителна. Цялата ни банкова система е с размерите на един средно голям германски град. Не може да представлява огромен системен риск за еврозоната", обясни банкерът Левон Хампарцумян, който е председател на Българския форум на бизнес лидерите.

Той подчерта в предаването "Денят ON AIR", че вече много по-трудно би имало "второ КТБ", но рискът от неправилно управление на активи съществува навсякъде.

"И в момента в еврозоната се случва банки да имат затруднения и да фалират. Би трябвало да разделяме банките на добре управлявани и не толкова добре управлявани", отбеляза гостът на Ганиела Ангелова.

Според него банковият сектор вече е по-консервативен, с повече капитал, значително по-ликвиден и по-подготвен за външни шокове в сравнение с 2007-08 г. В света централните банки печатат пари, за да има достатъчно ликвидност в несигурен период, посочи Хампарцумян.

"Няма никаква причина да можеш да живееш добре от една проста лихва. Защо тогава предприемчивите хора трябва да инвестират и да рискуват капитал, за да спечелят нещо, след като може просто да направят един депозит... Кой ще създава новото богатство?", заяви още банкерът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му криптовалутите създавали впечатлението, че съвсем скоро ще изместят банките от позицията им и ще станат универсалното средство за бързо и сигурно разплащане. Оптимизмът им беше прекалено ранен, отбеляза Хампарцумян.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК