Изолацията довела до бум на хора, потърсили психологическа помощ

Според проф. Ваня Матанова не са взети навременни мерки за психичното здраве

15.10.2020 | 12:33 Редактор: Ралица Братанова
Изолацията довела до бум на хора, потърсили психологическа помощ

Социалната изолация на заразените и болните от коронавирус стават все по-голям проблем, обяви в интервю за БНР проф. Ваня Матанова, преподавател в Софийския университет и ръководител на Институт за психично здраве и развитие.

"Беше ясно, че ще се покачат нивата на тревожност, на обърканост, на гняв, на безизходност, на безразличие. Както и изключително много се повиши процентът на хора, които вярват, че това е някаква конспиративна дейност – Ковид", допълни експертът.

Проф. Матанова отбеляза, че още през пролетта е предупредила, че не се взимат навременни мерки за психичното здраве на хората по време на изолация, а също така, че за излизането от кризата трябва да се мисли още преди приключването ѝ, но тези сигнали не са били чути и съобразени.

След карантината е имало бум на хора, които са търсили специалисти заради състояния на тревожност, депресивност, обърканост, поясни проф. Матанова пред БНР.

"Много започнаха да ни търсят родителите на деца, които трудно преживяха откъсването от групата на връстниците или трудно се справят с онлайн обучението. Сега сме на етап, в който ни търсят възрастни, хора, които се чувстват социално изолирани за това, че са били контактни, че са били болни, че са били заразени. Мисля, че това ще бъде все по-голям проблем – тази социална изолация, която постепенно започва да се формира по отношение на заразените и на болните", посочи тя.

Психологът бе категоричен, че се увеличават хората с високи нива на тревожност.

"Нашите клиенти, пациенти често си поставят сами диагнози, четейки от интернет, но това е и наш проблем – че даваме малко информация при какви състояния човек трябва да потърси специализирана помощ. Защото не всяко състояние изисква такова нещо", изтъкна тя.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК