Ново увеличение на пенсиите от догодина: Ще стигнат ли парите?

Тази година над 110 000 нови безработни допълнително не внасят осигуровки

13.10.2020 | 20:00 Редактор: Юлия Христова

Ново увеличение на пенсиите от следващата година предвижда правителството. От Националния осигурителен институт обаче, предупредиха, че парите за пенсиите може и да не стигнат. Колко повече ще получават пенсионерите, и крие ли увеличението рискове за хазната. 

Предложението е минималната пенсия да стане 300лв. Всички останали пенсии също ще се увеличат - Тези които са между 300 и 369лв ще се повишат с 10%, а пенсиите над 369 лв ще нараснат с 5%. Таванът за максимална пенсия ще остане 1400 лв. За да се случи това увеличение, перото за пенсии в бюджета ще трябва да нарастне с над 1,8 млрд. лева. Това потвърди и финансовият министър днес. 

500-те лева, които получава Тодор като пенсия не стигат за разходите му през месеца. 

От другата страна е  - Богомил. Той работи във фирма за тръби и всеки месец от заплатата му се удържат вноски за пенсия. 

Сметките на Богомил се оказват верни. Според НОИ през 2020 година на 100 души, които работят се падат по 34 пенсионери. Прогнозите са, че през 2050 година на всеки двама работещи ще издържат един пенсионер. През 2070 обаче работещите ще са по-малко от пенсионерите, а това означава, че парите за пенсии няма да стигат. Днес финансовият министър Кирил Ананиев повтори, че увеличение на парите за пенсионерите ще има. 

Според социалният министър Деница Сачева пари за увеличението на пенсиите има. Освен от държавната хазна, ще се използват и средства от взетия заем. Сребърният фонд няма да бъде използван. 

И ако от НОИ са притеснени, че в бъдеще ще има дупка между приходите от осигуровките и разходите за пенсии, според финансовият експерт Мика Зайкова пропастта вече е факт. 

През тази година има над 110 000 нови безработни, които допълнително не внасят осигуровки.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК