Зорница Русинова: Таванът на пенсиите ще скочи до 1400 лв.

Добавката от 50 лв. ще се раздава до март 2021

12.10.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

По отношение на актуализацията на пенсиите - ежегодно се предвижда актуализация. Последните няколко месеца добавяме на всеки пенсионер по 50 лв. Тази добавка ще продължи и следващите първи месеци на следващата година, защото тя е допълнителна помощ на всеки възрастен човек, особено във времена на криза. Това каза в предаването „Опорни хора“ заместник-социалният министър Зорница Русинова.

За следващата година предвиждаме увеличение и на ниските пенсии. Всички пенсии, които са под линията на бедност, да бъдат увеличени с 10 %, останалите – с 5%. По този начин ще създадем възможност хората с най-ниски пенсии лека-полека да имат по-високи доходи.

Подпомагаме възрастните хора и с европейски средства, като социални помощи. До края на ноември ще раздадем хранителни пакети на над 470 000 човека. Това са възрастни хора, хора с увреждания, такива с минимални пенсии и енергийни помощи, добави Зорница Русинова.

Пенсиите са ниски. Ние получаваме най-ниските пенсии в ЕС. Затова държавата се опитва с допълнителни социални мерки, вкл. и със социални помощи и др. програми, да подкрепи възрастните хора с услуги, които се предоставят чрез общините.

За пенсионната система е важно не само да има поетапен ръст на пенсиите, но и да пазим стабилитета й. Защото, заедно с демографията на България, това е едно от най-големите предизвикателства. Ние сме една от застаряващите нации и е важно да запазваме стабилитета на дефицита на пенсионната система, каза Зорница Русинова.

Очакванията са таванът на пенсиите да скочи до 1400 лв. Смисълът на този таван е да балансира системата и да разчита повече на вноските на хората, а не на дотацията от бюджета. Пенсионната система е една от най-консервативните системи. Тя изисква съгласие, добро обясняване и стабилен парламент, за да се правят реформи, коментира заместник-социалният министър.

Различните варианти за преизчисляване на пенсиите по наши данни означава, че ще бъде ощетена една или друга група.

Едно от предложенията в бюджета е да отпадне доходният критерий и всички родители да получават детски надбавки.

В момента сме в активен преговорен процес с ЕК за новите инструменти, които предстоят да стартират в България. Най-активни са преговорите за борба с последствията от ковид. За целта ще продължим подкрепата на местните власти, добави заместник-социалният министър Зорница Русинова.

Цялото интервю гледайте във видеото!