История за силата на духа: 20-годишен младеж пребори болестта на Крон

Той побеждава страданията със спорт и здравословно хранене

03.10.2020 | 15:16 Редактор: Георги Камарашев

20-годишен младеж пребори тежко хронично заболяване. Добрин Гошов страда от рядката Болест на Крон, но побеждава страданията със спорт и здравословно хранене. Лекарите са изумени от жизнения тонус на младежа и от силния му дух. Отскоро Добрин е и фитнес треньор и дори е спечелил приз в конкурс за красота.

Добрин Гошов тренира активно фитнес от 4 години, защото като ученик бил с наднормено тегло. Оттогава води здравословен начин на живот, който поддържа със спорт и балансирано хранене. Преди година обаче се разболява от рядката и тежка Болест на Крон. 

"Явно бактерия е влязла чрез храна и аз видях странични ефекти, почна да ме боли стомаха, подувания... И реших да си направя изследвания и ми казаха, че имам възпаления – първоначално на тънко черво, после по-обстойно и на дебело черво! И оттам ми казаха да спра да тренирам, искаха изобщо да не тренирам, само кардиотренировки", обясни Гошов.

След поставената диагноза, лекарите забранили на Добрин физически натоварвания. Той обаче решил да не се предава. Продължил с тренировките и със здравословно меню, записал "Диететика" в Университета по хранителни технологии в Пловдив. 

"Четох, интересувах се, чух се с други с това заболяване – в нашата държава в други държави и реших да пробвам с тренировки, с по-малка тежест, пак да прогресирам… И се получи идеално, здравето ми се подобри! Участвал съм на клек състезания, дебютирах на мъже в по малък фитнес- там бях в категория до 80 кг, с 80 кг тежести на лоста", разказа Добрин.

По време на карантината той свалил още 18 килограма, а през лятото станал втори в конкурса "Мистър София 2020". Отскоро е и фитнес инструктор. 

"Когато виждам, че имам резултати, се амбицирам повече! На мен ми е интересно да помагам на хората с проблеми, а не толкова да изградят мечтаното тяло", допълни той.

Лекари са убедени, че силният дух и позитивната нагласа могат да победят болестта. 

"Много голямо значение има психоемоционалното състояние на организма, средата, начинът на живот и начинът, по който всеки един от нас възприема своя проблем и своето страдание. Този млад господин се е справил много добре, пожелавам на всеки от нашите пациенти да има този дух и тази воля, и така да победи и себе си и болестта", каза общопрактикуващият лекар д-р Христо Димитров.

Макар и с хронично заболяване, Добрин Гошов се чувства в отлична форма. Той е убеден, че болестта е не само изпитание, но и предизвикателство да докаже себе си и да бъде пример за други хора с проблеми. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Riverside
преди 1 месец
Както ми каза преди 15-ина години гастроентеролог, който е добре запознат с болестта на Крон и язвения колит, от това заболяване няма да умреш, но за съжаление с него ще си умреш. Има периоди на обостряне, има и периоди на затихване до ремисия, но засега няма доказан случай в света на някой да се е излекувал. Резултатите не само от лекарствата, но и от различните добавки и методи, са индивидуални и не винаги работят при това автоимунно заболяване. Така че наистина нищо не е преборил... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Митко
преди 1 месец
Стига сте писали глупости. Ако наистина е Крон-просто е в ремисия. Няма оттърване от тази болест, за съжаление. Добрата новина е, че има лекарства, чрез които се държи под контрол. Може да изкараш и 90 години така... Сигнализирай за неуместен коментар