Принц Чарлз стартира план за борба с глобалното затопляне

Той ще развие и уеб платформа за късометражни филми, свръзани с изменението на климата

26.09.2020 | 09:25 Редактор: Виктория Гетова
Принц Чарлз стартира план за борба с глобалното затопляне

Принцът на Уелс представи шестстепенен "план, подобен на Маршал", целящ да даде на света по-добра основа за борба с глобалното затопляне, предава Bloomberg.

Принц Чарлз предупреди, че разгръщащата се извънредна ситуация с климата скоро ще надмине ефекта на пандемията от Ковид-19. В четвъртък той представи предложението си за справяне с кризата.

Първо, той призова националните лидери и бизнеса да приемат цената, която трябва да се плати заради въглерода и да прекратят "погрешните" субсидии за изкопаеми горива.

Принцът също така призова за разширяване на технологията за улавяне и съхранение на въглерод, разширяване на глобалния пазар за намаляване на въглеродния отпечатък и създаване на пазар на екосистемни услуги, който би дал по-голяма стойност на опазването на природата. И накрая, той се застъпи за устойчиво градско развитие, което защитава околната среда.

"Тъй като импулсът и амбицията се натрупват, трябва да се съсредоточим върху решенията и да започнем да работим за тяхното прилагане в реалния свят", каза принцът по време на Срещата на върха за устойчиво развитие на Световния икономически форум в четвъртък.

Принц Чарлз отдавна отстоява теми, свързани с екологичните проблеми, като от време на време това предизвиква критики, че членовете на кралското семейство трябва да стоят далеч от политическите въпроси.

Планът до голяма степен ще бъде осъществен от друга инициатива, която той стартира по-рано тази година със Световния икономически форум - Инициативата за устойчив пазар, която представлява план от 10 точки за ускорено преминаване към екологични пазари.

Тези усилия създадоха Съвет за устойчиви пазари, обединяващ лидери от правителството и индустрията, които биха били от ключово значение за изпълнението на стъпките на така наречения план "Маршал" на принц Чарлз - препратка към програмата на САЩ, която помага за възстановяването на Западна Европа след Втората световна война.

Принцът стартира и уеб платформа за късометражни филми, фокусирани върху решенията за изменението на климата - RE: TV.

Четете още по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК