Родители в София протестират срещу недостига на места в детските градини

От Столичната община увериха, че усилено се работи за осигуряването на такива

14.09.2020 | 18:20 Редактор: Юлия Христова

Родители в София протестират пред Столичната община срещу недостига на места в детските градини. 

Родителите протестират срещу липсата на места в детските градини. Те настояват за изграждането на нови сгради, които да отговорят на нуждите в столицата, искат и финансови компенсации за всяко неприето дете.

"И тази година останаха неприети деца, за тях и до момента не е предложено каквото и да е решение. За нас компенсацията е само временно решение, искаме ударно строителство на детски градини", казват част от организаторите на протеста. 

От Столичната община увериха, че усилено се работи за осигуряването на места за децата. 

"Ние ще продължим да изграждаме детски ясли, колкот се налага, защото нашата цел е системата на детските заведения, в която имат 46 000 деца да, правим възможното да обхванем повече деца, 3-4 000 деца са в частни градини и други места, всички те трябва да бъдат подкрепени от обществените механизми, защото така е справедливо", заяви Тодор Чобанов.

Той допълни, че се изграждат нови обекти, като в същото време се разширява капацитетът на вече съществуващите. Такъв е случаят с детска градина Приказен свят в район Студентски, където се извършва реконструкция на бивша етернитова сграда с 8 групи. Градината ще бъде разширена с изцяло нова сграда за още 4 групи. 

Три нови детски градини ще отворят на 15 септември, а до края на месеца ще бъдат завършени и още няколко. Въпреки това родителите са отчаяни, защото са принудени да записват децата си в частни градини.

Предстои да се уточни окончателният размер на месечната сума, която ще получават родителите на некласираните. Таванът е 300 лева за деца от 3-годишна възраст до първи клас.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
През всичките години давахте сгради на детски градини на фирми, а сега нека фирмите да построят детски градини де... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Каквото и да си говорите факт е че нама места. Сигнализирай за неуместен коментар