Дълго отсъствали деца ще се връщат в детските градини след направен тест

Докато времето позволява – децата ще бъдат приоритетно на открито

01.09.2020 | 17:58 Редактор: Юлия Христова

От началото на учебната година новопостъпилите и дълго отсъствали деца ще се връщат в детска градина само след направен тест, ако са били регистрирани с ковид. За това изискване съобщи днес здравният министър. Родителите на учениците пък ще имат задължението да предоставят декларация, че детето им не е имало контакт със заразен. 

Родителите на учениците пък ще имат задължението да предоставят декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен.   

Ако детето е отсъствало повече от 2 месеца от занятия, родителите трябва да представят задължителните изследвания за постъпване в детска градина.

А правилата за детските градини все още не са съвсем ясни. Персоналите им очакват пояснения как ще започнат годината. 

Докато времето позволява – децата ще бъдат приоритетно на открито. Влизането сутрин ще е през 2 минути, за да няма струпвания. 

На учителите ще бъде наредено да нямат близки контакти с колегите си от другите групи. Педагозите обаче виждат проблем в това.

Друга промяна, този път в училище, ще е връщането към двусменен режим на работа в заведенията, в които това е възможно. Така се цели да се намали броят на учениците в сградата. Класовете няма да посещават различни кабинети, а ще бъдат само в една стая.

Вижте повече в репортажа на кореспондените ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК