Детски градини вече ще могат да се изграждат на първите етажи на сгради

Това предвиждат промени в Наредбата с изисквания за сградите за образование

05.09.2020 | 10:06 Редактор: Юлия Христова
Детски градини вече ще могат да се изграждат на първите етажи на сгради

Детски градини вече ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи или новопроектирани сгради. Разрешава се и строителството на забавачки на терени с по-малка площ и неправилна форма.

Това предвиждат промени в Наредбата с изисквания за сградите за образование на Министерството на регионалното развитие, които вече са факт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Промените идват по нейно предложение.

"Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравков.

В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля“ посочи Фандъкова.

"На второ място, детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата“, поясни още кметицата.

По думите ѝ в момента се довършва новата три годишна програма за строителство на нови детски градини и ясли в София. Със строителството ще бъдат разкрити над 180 нови групи, а благодарение на промените, ще могат и да се увеличат.

"Целта ни е до 3 години да осигурим места за всички деца над 3-годишна възраст и да разширим чувствително местата в яслите“, посочи Фандъкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК