Вирусолог: Ваксина срещу свинския грип също беше създадена за 6 месеца

Проф. Радостина Александрова посочи, че не е ясно какво ниво на имунен отговор трябва да имаме

17.08.2020 | 21:26 Редактор: Ивет Арабова

Започна вторият етап на изпитвания на ваксина срещу Ковид-19 в Русия. Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обаче, руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа с такъв механизъм на пускане и с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност. Колко надеждни могат да бъдат ваксините срещу Ковид-19? 

"Стъпките за създаването на всяка ваксина са едни и същи. 165 са ваксините досега, като от тях поне 3 са в трета фаза на клинично изпитване, те създават имунен отговор. На дневен ред е да се потвърди, че те са безвредни и дали могат да ни предпазят от Ковид-19", каза за "Денят ON AIR" вирусологът проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ никой все още не знае какво ниво на имунен отговор трябва да има човек, за да бъде защитен от коронавируса.

"При създаването на тази ваксина учените не стъпиха на съвсем празно пространство. При предишната голяма епидемия от свински грип ваксината също беше създадена в рамките на 6 месеца, тъй като имаме голям опит", подчерта вирусологът.

Проф. Александрова поясни, че след третата фаза на проучване съответната ваксина трябва да бъде регистрирана. "Китай подготви две ваксини, една от които още през пролетта получи разрешение за приложение при военните. Има още немалко ваксини, които още не са влезли в клинични изпитвания. Не е само въпрос на бързина, но и на това да се получи търсената цел", коментира Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея е трудно във високотехнологичния 21-ви век да приемем, че трябва да се върнем към мерки, които са били използвани преди столетие.

"Важно е как ваксината ще се държи в реалния живот, а не само в клиничните изпитвания. Университетът в Оксфорд и "AstraZeneca" казаха, че до края на годината да започнат да предоставят ваксини, ако всичко е наред. Целта на СЗО е до края на следващата година да бъдат осигурени за най-застрашената част на населението", подчерта вирусологът.

Тя посочи, че докато нямаме ваксина, не бива да се успокояваме предварително и трябва да спазваме всички мерки.

"Целият свят няма голям опит, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията информира, че малките деца са по-малко от 5% и те имат по-малък риск да развият тежко заболяване. Изследване в Китай показа, че юношите по-рядко се разболяват. Проучване в Корея пък сочи, че при децата до 10 г. шансът да разпространят заболяването е 50% по-малък, отколкото при възрастните. При децата със симптоми над 10 г. обаче шансът е също толкова голям да заразяват, колкото и възрастните", обясни проф. Радостина Александрова.

Тя посъветва да носим маски на места, където не можем да пазим дистанция, особено в затворени пространства.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК