Руската ваксина срещу Ковид-19 била неизползваема в Европа

Според доц. д-р Ангел Кунчев липсват доказателства за безопасността ѝ

17.08.2020 | 14:16 Редактор: Виктория Гетова
Руската ваксина срещу Ковид-19 била неизползваема в Европа

Руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа с такъв механизъм на пускане, с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност. Това каза пред журналисти в Сливен главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев.

"Много се надявам да са успели колегите и за в бъдеще да покаже ефект, но трябват доказателства", посочи още той.

Опитваме се да разработим много детайлно противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как се действа, ако се установи случай при дете, отбеляза д-р Кунчев в отговор на въпрос за началото на учебната година в страната в условията на коронавирусна пандемия.

До края на седмицата ще бъде прието решението за такива ситуации, като вероятно то ще бъде преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, където е установен случая. Това ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус. Сред идеите на министерството е да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи учениците. Съществуват идеи за пречистване на въздуха по различни способи и др.

По думите му над 85-90% от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено, за да не се проваля учебната година и да има пълноценен учебен процес. Според статистика около 25 на сто от родителите не са съгласни и се противопоставят, предава БТА.

От Министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да ги убедят, че училищата са сравнително безопасно място с оглед на мерките, които се разработват - дезинфекция, филтър при влизане на децата, реакция при положителен случай. Според д-р Кунчев практиката на детските градини и ясли е показала, че това е работещо и не са били създадени сериозни епидемични взривове.

Д-р Кунчев посочи, че посещението му в Сливен е свързано с подкрепата към колегите му, които работят на първа линия в борбата с коронавируса в областта.

"Ситуацията след драматичния юни в Сливен, постепенно се нормализира, посочи той. В момента е на приемливи нива и инфекцията е под някакъв контрол, така че да не затруднява работата в здравната система", коментира още той, като похвали действията на РЗИ и болниците, както и координацията на Областния кризисен щаб.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК