В кои случаи срещу президента може да се образува наказателно производство?

СРС-та и събирането на доказателства срещу Радев са напълно законни

30.07.2020 | 18:03 Редактор: Искра Ангелова

Конституционният съд реши: президентът може да бъде разследван, но не може да му бъдат повдигани обвинения, докато е действащ държавен глава. Решението идва по питане на главния прокурор Иван Гешев.

В кои случаи срещу президента може да се образува наказателно производство и как се стигна до тълкуването на конституционните магистрати?

- За какво по-точно става дума ми кажи?
- Става дума за Деси.
- Да, да, да. 
- Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е пращал. – Това са абсолютни простотии.

6 месеца след тези записи на прокуратурата и питането може ли да бъде разследван президентът, Конситуционният съд се произнесе: "Приема, че при установяване на данни за участие на действащите президент или вицепрезидент в осъществяването на престъпно посегателство, спрямо тях не може да започне дейност по разкриване и доказване на престъплението, а когато данните за съпричастието им са установени след започването на такава дейност, развитието на процедурата не може да продължи, докато не бъде прекратен техния мандат." 

Това обаче не изключва възможността държавният глава да бъде разследван. 

Конституционният съд приема, че изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване" не е пречка по досъдебно производство да се извършват всички действия по разследването, стига те да не представляват по естеството си насочване на обвинение - изрично или мълчаливо - към президента или вицепрезидента чрез действия, които пряко засягат техните лични права и свободи."

"Може да се предприемат процесуални действия по наказателно производство само с ограничението, че не може да се възбуди като наказателно разследване и да се привлече като обвиняем. Това е изводът от тълкуването", каза бившият конституционен съдия Благовест Кунев.

Така процесуалните действия като събиране на доказателства срещу държавния глава, са напълно законни. Включително и използването на специални разузнавателни средства. 

"В този момент не, но те могат да бъдат запазени като доказателства и един ден след изтичане на мандата могат да бъдат основание, повдигане на обвинение", допълни той.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Красен Йорданов
преди 3 години
В 14:52 сте публикували статия че не може да бъде разследван, тука - че може. Доста ниско ниво! Сигнализирай за неуместен коментар