КС реши: Радев не може да бъде разследван, подслушван и следен

Президентът и вицепрезидентът носят отговорност само за престъпления против Републиката

30.07.2020 | 14:52 Редактор: Тодор Петров
КС реши: Радев не може да бъде разследван, подслушван и следен

Конституционният съд излезе с решение относно въпросите на главния прокурор Иван Гешев относно имунитета на президента и вицепрезидента. 

Според решението на съдиите cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa – дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия и които пряко засягат техните лични права и свободи. Днешното решение на Конституционния съд е взето единодушно.

Президентът и вицепрезидентът нe мoгaт дa ca oбeĸт нa пpoвepĸи и paзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлyшвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce пpилaгaт cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa cпpямo тяx

Отговорност носят само за престъпления против Републиката – например въоръжено въстание, насилствено завземане на властта, но отговорност почва да им се търси само след решение на парламента и Конституционния съд. 

Решението на КС е в отговор на отправено в началото на годината искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента.

В рамките на разследване, свързано с ръководителя на Военно-въздушните сили генерал Цанко Стойков, преди няколко месеца Спецпрокуратурата разпространи законно записани разговори, на които - според изричното уточнение на държавното обвинение, вероятно се чува гласът на Румен Радев. 

В тях се говори за проверката във връзка с назначаването през 2014 година на Десислава Радева за пиар на военно-въздушните сили. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ех, голяма мъка му е сега на Гешев... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 4
ЦВЕТАНОВА
преди 3 години
Поздравления за КС! До къде стигнахме? Единият, работи против интересите на Б-Я, от КС го защитават! Когато рухне д-вата, КС ще успее ли да я стабилизира. Моралният КС! ГОСПОДИ, ОПАЗИ Д-ВАТА ОТ ПРЕДАТЕЛИ!!! Сигнализирай за неуместен коментар