Протестиращите имали десетки искания, но без консенсус по основни точки

Според Александър Сиди множеството на улицата е дало ясна оценка и за управляващите, и за опозицията

29.07.2020 | 21:55 Редактор: Ралица Братанова

Новите социално-икономически мерки на правителството, отпуснати в отговор на последствията от Ковид-19, са в размер на 1,162.9 млрд. лв. Правителството бе разкритикувано, че мерките са единствено в отговор на протестите на улицата.

"Имаше упреци по време на цялата криза и извънредно положение, че българското правителство не дава пари на уязвимите групи. Сега даде пари и отново има упреци защо ги дава", коментира депутатът от ВМРО Александър Сиди в "Денят ON AIR".

По думите му множеството на улицата е дало ясна оценка и за управляващите, и за опозицията.

"Хората на улицата нямат социални искания, те искат оставка на кабинета и главния прокурор, но има още десетки други искания. Няма консенсус по основните точки", добави Сиди пред Bulgaria ON AIR.

Според него исканията на хората се различават от исканията на т.нар "отровно трио", което само се е обявило за организатор на протестите

"Персонално ще се направи анализ и ако има някой, който не си е свършил работата, ще си тръгне", заяви депутатът относно рокадите в правителството.

По предложение на ОП днес депутатите от Бюджетната комисия решиха, че виното и бирата ще се облагат с 9% данък от 1 август 2020 г. Намалява се на 9% и ставката за туроператорите и туристическите агенции, както и за екскурзиите, организирани чрез случаен превоз, независимо дали е част от туристическа услуга или не. 

"Това беше искане на брашна, така че правителството удовлетвори искането. Нека не забравяме, че ДДС-то е основен начин да се пълни хазната. Бюджетът не е бездънна яма и е на всички български граждани. Свалянето на ставките може да е временна мярка, но ако искаме да има социални плащания, трябва по някакъв начин да идват пари", коментира депутатът от "Обединени патриоти".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК