Отпускат допълнителни 15 млн. лв. за свободните творци

Боил Банов обяви новите мерки в сферата на културата

29.07.2020 | 12:44 Редактор: Виктория Гетова

Отпускат допълнителни 15 млн. лв. за свободните творци на България. Те са част от новия пакет антикризисни социално-икономически мерки. Това обяви министърът на културата Боил Банов по време на брифинг.

Подкрепата е насочена към 3 000 независими артисти у нас, идинтифицирани по информация на Министерството на културата от различни източници, които ще могат да получат по 4 000 лв. на проект. Изискванията по тази програма са две – представените произведения - литература, драматургия, поезия, романи, произведения на изкуството - да са изцяло български и свързани с България, както и съдържанието по тях да бъде представено онлайн.

"Това са безпрецедентни мерки в сферата на културата, те носят удовлетворение на всички, които работихме в тази сложна ситуация", коментира той.

За подпомагане на частни култури организации в областта на изкуствата ще бъдат отделени допълнителни 1,5 млн. лв. Тази програма е нова и към частните културни организации със собствени и такива без собствени средства вече са насочени 1,5 млн. лв в помощ на тяхната дейност, с което общата стойност за проекти нараства до 3 млн. лв., уточни министърът.

"Хубавите неща на Ковид-19 са, че започнахме да мислим всеобхватно и в перспектива", добави още Банов.

Той благодари на премиера Бойко Борисов, както и на Кирил Ананиев и Владислав Горанов за оказаната подкрепа на българската култура и изкуство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК