Културата у нас е спряла, отчаян жест ли са онлайн спектаклите?

870 артисти са кандидатствали за държавна помощ, каза режисьорът Бойко Илиев

01.05.2020 | 22:08 Редактор: Искра Ангелова

Заради Ковид-19 в цялата страна всички културни и спортни мероприятия са ограничени. Театрите и кината също продължават да са затворени. От гилдията са притеснени, че това може до доведе до фалити. Театри у нас позволиха на зрителите да се насладят на някои представления виртуално.

"Онлайн спектаклите са отчаяна алтернатива, но ни оставиха с никаква алтернатива. Още на 8 март беше затворен театъра, така че просто един отчаян жест на едни хора, които се опитват да намерят път към зрителя. Те се опитват да упражняват своята професия, но не са алтернатива, просто спасителен пояс", каза режисьорът Бойко Илиев в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че все още няма няма информация кога ще отворят кината и театрите.

"Министерството на културата изчаква правителствените решения. Опитваме се да водим диалог с министерството. Труден е диалогът, явно е, че засега правителството не определя като приоритет културата, а пък тя абсолютно е спряла. Нищо не се се случва в посока защита на тези хора, държавните театри бяха по някакъв начин подсигурени. 30 години се опитвам вече да променя отношението на хората, управляващите културата, че артистът трябва да е свободен, артист, който трябва да бъде подпомаган и да има условия за неговата работа", категоричен е режисьорът.

До вчера независими артисти можеха да кандидатстват за държавна помощ.

"Около 870 заявления са подадени, те ще получават някаква помощ. Но театри като моя - Нов Театър - НДК , са много малко в България, тъй като те умираха много бързо през годините. Те са оставени да си получават фактурите за наема от НДК, те са без никаква подкрепа. Голям инат съм, не исках да затворя театъра си до последно. не съм го отворил, за да го затворя. подготвям лятна театрална сцена", допълни Бойко Илиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК