Проф. Балтов: До края на септември очакваме 20 000 заразени с коронавирус, носете маски

10 000 ще бъдат излекувани!

31.07.2020 | 10:50 Редактор: Таня Харизанова

42-ма са лежащо болните пациенти в „Пирогов“ в момента, като пет са на апаратна вентилация. Те са в тежко състояние. Едва 10 % от тези, които са на апаратна вентилация, оцеляват. Причините са няколко, каза в предаването „Опорни хора“ по Bulgaria ON AIR проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“. „Основната е, че повечето от тях идват много късно да търсят помощ и когато дойдат след 10-12 дни в болница, се вижда, че пораженията в белите дробове са много сериозни“.

Според проф. Балтов, пропускът е, че няма комуникация между личните лекари и болниците. „Засега личните лекари се опитват да ги лекуват вкъщи, а самите пациенти, когато видят че не са добре, тогава търсят помощ в болниците. Точно тази връзка трябва да е по-точна. Когато един личен лекар поема такъв пациент, то е редно всеки ден да се свързва с него, така, както правим ние за нашите пациенти, които бяха лекувани вкъщи. Смятам, че личните лекари не довършват нещата, както трябва“, допълни Асен Балтов. Коронавирусът не може да се лекува по телефона.

Той отправи апел към хора, които имат и най-малки съмнения за влошаване, веднага да търсят помощ от лечебно заведение, което отговаря за пациенти с коронавирус.

„Продължаваме да правим защитна стена с PCR тестове и сега имаме само трима нови заразени колеги, но не в болницата. Тази защитна стена ни пази и ни дава сигурност за нас и за пациентите. 72 са медиците, заразени с коронавирус в „Пирогов“, уточни проф. Балтов.

От 1 август влиза в сила новият анекс, подписан между БЛС и НЗОК - за всеки пациент ще бъдат преведени по 20 лв. във всяка клинична пътека, която позволява да се прави скрининг. До един месец се очаква да влязат свръхнови технологии и в България. „Ще имаме възможност да правим PCR тестове за 10 минути. Но това ще бъде изключително скъпо. Ние ще имаме такъв апарат, защото при нас има тежки спешни състояния, които налагат бързо оперативно лечение“, уточни директорът на „Пирогов“.

Важно е да се изследват с PCR тестове заразените и техните контакти от първа линия. А сега има масово тестване за хора, които искат да пътуват в съседна Гърция, където има задължително изискване за PCR тест. „Само за 7 дни имаме средно над 700 такива теста на хора, заминаващи за Гърция. От тях също излизат положителни резултати. Това е и косвен резултат – когато намерим повече заразени, всички държави от ЕС слагат бариери за влизане на тяхна територия“, коментира ситуацията Асен Балтов.

Лечебните заведения получават 85 % от лимитите, които са дадени като стойности за цялата година за клиничните пътеки, т.е. всеки месец болницата получава 85 %, независимо, че много от болниците не си го изработват. Това значи, че тези болници ще си получат парите за заплатите на хората. „Засега парите на „Пирогов“ стигат, важно е обаче докога ще продължи епидемията“, продължава проф. Балтов.

„Когато казах „яко ще се мре“ - това беше емоционална реакция, опитвахме се да стегнем хората, да разберат, че нищо не е отминало, ходят без маски по заведения, по дискотеки...Системата не е пригодена да лекува само инфекциозни заболявания. Може цялата болница да лекува коронавирус заболяванията, но ще изостане другата работа, която не е по-малко важна – има инсулти, инфаркти, счупвания, тежки коремни операции, неврохирургични, изгаряния...“ каза в предаването „Опорни хора“ проф. Балтов.

Сега улиците са пълни с протестиращи. „Пак апелирам – да се спазват мерките, да се носят лични предпазни средства. При близък контакт е изключително опасно да си без маска. „Носете маски, нищо лошо няма да стане, ако носите маски!“, категоричен е проф. Асен Балтов.

По повод новия здравен министър, проф. Асен Балтов каза:. „Стискам му палци, защото моментът е изключително труден. Трябва да се съобразява с много неща. Повишаването на случаите е голямо предизвикателство. Той апелираше да спазваме стриктно мерките. Ние сме една група от директори на болници, които искахме да покажем на хората, че не ни е страх, а искаме да запазим здравето на болните и да имаме възможност за нормален ритъм на работа в болниците. За съжаление, повечето смятат, че няма такова нещо, като „коронавирус“, добави директорът на „Пирогов“.

Според проф. Балтов, държавните болници са гръбнакът на здравеопазването и трябва да бъдат подпомогнати. „През последните 20 г. ние постоянно запълваме дупки. Няма мащабна акция за подпомагане. Не е нужно да има толкова много болници. Но ако има вместо 180, 60 болници, които да бъдат отговорни за лечението на всички в съответните региони, това ще бъде много по-добре. Мисля, че хората ще подкрепят такава промяна“.

В момента „Пирогов“ се нуждае от една болница с 400 легла за долекуване на болните. Защото всяка седмица се изписват около 800 пациента, а половината от тях се нуждаят от място, където да се долекуват за още 10-14 дни. А има болници, които стоят празни. Става дума за преразпределение и оптимизиране на процесите.

Прогнозите на проф. Асен Балтов за разпространението на коронавируса са: „До края на септември може да очакваме около 20 000. Дано тази прогноза да не се случи. От тях 10 000 ще бъдат излекувани, но натоварването на здравната система ще продължи. Лошият сценарий е да започнем да закриваме отделения и клиники, които не са за коронавирусна инфекция. Това ще доведе до намаляване потенциала за работа с другите заболявания“.

В „Пирогов“ има 200 свободни легла, но винаги се пази резерв от 20 %, което е 120 легла за тежки случаи и инциденти.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
... само някякъв малък процент са 100% мъртви. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
На повечето хора нищо им няма. Сигнализирай за неуместен коментар