България ще участва в общата европейска поръчка за ваксини срещу Ковид-19

При откриване на ефективна ваксина, българите ще имат достъп до нея

30.07.2020 | 16:39 Редактор: Виктория Гетова

Kато част от борбата с вируса, страната ни се включва в общоевропейско споразумение за закупуване на ваксини срещу Ковид-19.

По предварителни разчети, ще бъдат набавени над 2 милиона дози. В момента лекарство срещу заразата няма, но по-думите на здравния министър Костадин Ангелов, в средата на август се очаква да получим лъч надежда в битката със заразата.

"Европейските държави ще се сдобият с ваксините на базата на предварителни споразумения, а процедурата предполага провеждане на единен търг на централно ниво, без всяка страна да прави такива отделно. Включването на България към споразумението пък не е свързано с поемане на предварителни финансови задължения. Финансирането на авансовите плащания ще бъде по линията на инструмента за спешна помощ, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов подчерта, че качеството на ваксините ще се следи от европейските институции.

"Ваксинирането няма да бъде задължително, няма да влиза в никакви календари. Ние ще дадем възможност на всеки човек, който попада в рисковите групи, и тези извън рисковите групи, при заявено желание, да може да се постави тази ваксина, когато тя е открита и преминала всички тестове за безопасност, увери министър Ангелов.

284 са регистрираните случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, при направени близо 6400 теста. Най-много нови болни има в София, Благоевград и Русе. Излекуваните са 205, но 13 души са загубили битката с болестта.

В болница са настанени 722 души, от които 37 - в интензивни отделения. Общият брой на заразени от началото на пандемията е 11 155.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нали уж Великобритания откри вече ефективна, евтина ваксина? Сигнализирай за неуместен коментар