Прилепите носят коронавирусната инфекция от десетилетия

Как точно вирусът е скочил у хората, все още е загадка

31.07.2020 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова
Прилепите носят коронавирусната инфекция от десетилетия

Ново проучване сочи, че вирусите от коронавирусната линия, отговорна за Ковид-19, циркулират в прилепите от десетилетия, много преди вирусът да започне да заразява хората.

Как точно вирусът е скочил у хората, все още е загадка. Но проучването показва, че коронавирусът най-вероятно е еволюирал при прилепи – като Rhinolophus affinis, източникът на коронавирус, който е предизвикал епидемията от SARS през 2003-2004 г. – не змии или панголини, както някои изследователи предполагат. Панголините или друго животно може би все пак са били междинен гостоприемник, преди вирусът да се прехвърли на хората.

Епидемологът Масией Бони и неговите колеги изследват генетичните скици на новия коронавирус SARS-CoV-2 и 67 свързани вируси. Анализът има за цел да разкрие еволюционната история на SARS-CoV-2 и да види дали вирусът е разменил части генетичен материал с други коронавируси, процес, наречен рекомбинация, за да се превърне в грозния патоген, който е сега.

SARS-CoV-2 не е резултат от генетична размяна сред известни коронавируси, съобщават изследователите на 28 юли за "Сайънс Нюз", цитирани от БГНЕС.

Въз основа на еволюционната връзка сред 68-те коронавируси, изследователите оценяват, че клонът на родословното дърво на вируса, който води до SARS-CoV-2, се е различавал от сродните вируси между 1948 и 1982 г. Тези данни предполагат, че коронавирусната линия, довела до вируса в сегашната пандемия, присъства в прилепите от десетилетия.

Този дълъг период загатва, че още вируси с потенциал да заразят хората циркулират в прилепите. Откриването на такива вируси в прилеп може да помогне да се идентифицират потенциалните заплахи.

Снимка: Pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК