Маймуни, заразени с Ковид-19, имат краткосрочен имунитет

Изследователите от Пекинския медицински колеж извършиха експеримент с макаци

04.07.2020 | 13:10 Редактор: Искра Ангелова
Маймуни, заразени с Ковид-19, имат краткосрочен имунитет

Маймуни, заразени с новия коронавирус, отговорен за пандемията Ковид-19, са били защитени от повторно заразяване до 28 дни по-късно. Това показва китайско проучване, публикувано в списание Science.

Докато маймуните са проявили първоначален имунитет, все още не е ясно колко дълго ще продължи този имунитет при хората – ще е необходимо да се изчакат месеци или дори години, за да се знае дали милионите заразени в началото на пандемията са защитени от повторно заразяване, твърдят китайските учени.

Изследователите от Пекинския медицински колеж извършиха експеримент с макаци – често използвани при медицински тестове заради приликите им с хората, за да установят дали имат краткосрочен имунитет към вируса, съобщава БГНЕС.

Шест маймуни са били заразени с доза от вируса SARS-CoV-2. Те са развили леки до умерени симптоми и им е отнело около две седмици, за да се възстановят напълно.

28 дни след първата инфекция четири от шестте маймуни са получили още една доза вирус, но този път, въпреки краткото повишаване на температурата, те не са показали признаци на повторно заразяване, пишат авторите на изследването.

Чрез вземане на чести проби изследователите откриват, че пикът на пораженията от вируса е достигнат три дни след заразяването на маймуните.

Маймуните проявиха по-силен имунен отговор след първата инфекция, произвеждайки повече неутрализиращи антитела, които може би са ги предпазили от краткосрочно повторно заразяване, пишат учените.

Необходими са повече експерименти, за да се види колко дълго остава тази имунна защита, съобщават авторите на изследването.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК