Експериментална ваксина срещу Ковид-19 даде успешни резултати върху макаци

Тя е успяла да защити маймуните от развитието на пневмония в резултат на заразяване с коронавирус

14.05.2020 | 16:29 Редактор: Александра Иванова
Експериментална ваксина срещу Ковид-19 даде успешни резултати върху макаци

Учени от САЩ и Великобритания са провели успешни изпитания на експериментална ваксина срещу Ковид-19 върху макаци. Тя е успяла да защити маймуните от развитието на пневмония в резултат на заразяване с коронавирус, следва от публикуваната в bioRxiv научна информация.

Според изследователите, единична доза от ваксината ChAdOx1-nCoV-19 е ефективна при предотвратяване на белодробни увреждания след впръскването на високи дози SARS-CoV-2 в организма. Проучването показва, че ваксината е защитила макаците от развитието на пневмония. В хода на изследването ваксината ChAdOx1-nCoV-19 е била поставена на 6 примата с пълен набор симптоми за наличието на коронавирус. Учените изчакали животните да изработят антитела, което отнело между 14 и 28 дни. След това се опитали да заразят макаците с истински коронавирус, съобщава БГНЕС.

Седем дни след инжектирането на вируса SARS-CoV-2, учените установили, че ваксината защитава изцяло маймуните от проникването му в белите дробове и нито една от тях не е развила патология на белите дробове или вирусна пневмония. У нито един от макаците не е бил открит антиген на коронавируса.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Аз няма да се ваксинирам. Това не са ваксини направени с цел да помагат, а точно обратното. Сигнализирай за неуместен коментар