Българи с идея за лечение на Ковид-19, включващо въглен от кайсиеви черупки

Идеята е метод, използван в токсикологията, да се използва при по-тежки случаи

30.07.2020 | 19:43 Редактор: Искра Ангелова

Български учени предлагат нов начин на лечение на Ковид-19. Т.нар. "апаратна детоксикация", като част от интензивната терапия на тежко болни, може да ни доближи до победата в борбата срещу вируса.

Идеята - метод, използван в токсикологията, да се използва при по-тежки случаи на коронавирус е на доц. д-р Влади Манев, създател на първия у нас Център по клинична имунология. 

Според доц. Манев интензивната апаратурна тристепенна детоксикация може да даде по-голям шанс за живот и да предотврати стигането до апаратно дишане.

"В България, в София имаме ресурс, който в рамките на 1-2 месеца може да се провери и да се види какво работи, до колко работи, с кой метод, при какви пациенти. А септември, октомври, зимата, когато се очаква повишение на смъртността в пъти от сега, ние да я намалим с повече от 50%, това е реално", сподели доцентът.

В основата на лечението е въглен от кайсиеви черупки, който може да задържа Ковид-19 и дори по-малки вируси от него.

"Така че преминавайки кръвта през филтър, който съдържа такъв активен въглен, ще задържат не само вирусите, ще се почисти организмът от вирусите, но има вероятност да се намали дозовото натоварване с вируси, инфламазомата и други Н-токсини, които убиват организма", каза още Манев.

Екип от специалисти ще решава как да бъде лекуван всеки пациент. В рамките на 1 млн. евро могат да се обособят 3,4 такива центрове за апаратурна тристепенна детоксикация, смята доцент Манев. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
Доц.В.Манев
преди 10 месеца
Какво би могло да се направи при липсата на специфично лечение и ваксина за Covid-1924.06.2020 Фрамар | Доц. д-р В. Манев Медицинските наука и практика търсят възможности за повлияване на някои звена от известните към момента от патогенезата на Covid-19. За съжаление, все още няма специфично лечение и ваксина срещу коронавирус. Това поставя много въпроси пред лекуващите лекари. Целта е да се намалят тежките усложнения, рискът от фатален край при средно и тежко болните и да се даде възможно ... Сигнализирай за неуместен коментар