ЕК подписа договор за €63 млн. за доставка на "Ремдесивир" в ЕС

По този начин ще се осигури лечение за близо 30 000 пациенти с тежки симптоми на Ковид-19

29.07.2020 | 16:06 Редактор: Ралица Братанова
ЕК подписа договор за €63 млн. за доставка на

Европейската комисия подписа договор с фармацевтичното предприятие Gilead за доставката на Veklury — търговското наименование на "Ремдесивир". 

Veklury е първото лекарство, разрешено на равнище ЕС за лечение на Ковид-19. 

От началото на август с координация и подкрепа от страна на Комисията на разположение на държавите членки и Обединеното кралство ще бъдат предоставени партиди от Veklury за удовлетворяване на непосредствените нужди.

[sc: relatedarticles ids:199621,198845 /] За финансиране на договора ще бъдат отпуснати 63 милиона евро от Инструмента на Комисията за спешна подкрепа. По този начин ще се осигури лечение за близо 30 000 пациенти с тежки симптоми на Ковид-19. 

Това ще помогне за покриване на текущите нужди през следващите няколко месеца, като същевременно се гарантира справедливо разпределение на равнище ЕС въз основа на коефициент на разпределение и като се вземат предвид препоръките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Сега Комисията подготвя и съвместна процедура за възлагане на обществена поръчка за допълнителни доставки на лекарството, които се очаква да покрият допълнителните нужди от октомври нататък. 

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК