Откриха нов симптом на Ковид-19 - обрив на лигавицата на устната кухина

Проявата му се случвала на около 12-ия ден от инфекцията

18.07.2020 | 17:26 Редактор: Ивет Арабова
Откриха нов симптом на Ковид-19 - обрив на лигавицата на устната кухина

При болни от Ковид-19 може да се наблюдава специфичен обрив на лигавицата на устната кухина, посочват испански медици в JAMA Dermatology. Кожните прояви при Ковид-19 вече са описани многократно, но изявите на инфекцията в устната кухина се представят в научно издание едва сега. Заради предпазливост от заразяване огледът на устата и гърлото досега е извършван рядко, коментират дерматолозите от университетската болница "Рамон и Кахал" в Мадрид.

Екипът прави заключенията си на база внимателно изследване на обривите при 21 души, болни от Ковид-19, при шест от които се намира специфично възпаление на лигавицата на устната кухина. Пациентите са наблюдавани системно в периода 30 март – 8 април.

Енантемът се наблюдавал по небцето и бил под формата на петна и малки кръвоизливи. Изявата му се случвала около 12 ден средно от началото на инфекцията, в диапазон между 2 и 24 ден. Обривите били класифицирани от лекарите в 4 категории: петехиални (обриви с множество малки подкожни кръвоизливи), макулни (червеникави обриви без промяна на кожния релеф, петна), макулни с петихии или еритематовезикуларни (малки мехурчета, изпълнени със серозна течност), като последният не е наблюдаван при пациентите. 

Възрастовият диапазон на пациените е бил между 40 и 69 години, като 4 от тях са жени другите двама мъже. При пациентите с уртикария или типични макулопапуларни обриви не е наблюдаван енантем в устната кухина. Продължителността на петехиалния енантем била по-кратка, в сравнение с макулни с петихии, информира Puls.bg.

Въпреки малкия брой наблюдавани пациенти, авторите на изследването смятат, че то може да е от полза за медиците. В труда си те доказват някои специфични обриви, причинени от вируси. Изявата на енатемите не били свързани с каквото и да било приложено лечение.

Снимка: Bloomberg/Andrey Rudakov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК