Вирусолог от БАН разкри всичко за коронавируса

Носете маски, препоръча проф. Радостина Александрова от ефира на "Директно"

29.07.2020 | 18:21 Редактор: Тодор Петров

Ковид-19 е станал много по-заразен и се адаптира по-добре към човешкото тяло, след като е спрял да мутира. Заключението е на учени от Хонконг, които сравнили щамове, получени от 20 пациенти. 

"Смело заключение е, че вирусът е спрял да мутира. В един от вариантите на вируса почти не се откриват мутации. Внесен в Европа обаче, той започва да мутира много усилено. Наложило му се е да положи доста усилия, за да се приспособи в Европа", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването "Директно".

По думите ѝ у нас са били открити някои от най-първите варианти, които бяха регистрирани в Китай. 

"Всеки човек е уникален със своята генетика. Напоследък има наблюдения за различни варианти в гени, които може би обуславят по-висока чувствителност при някои хора за по-тежко протичане на заболяването", стана ясно още от коментара ѝ. 

Според вирусолога това може да е едно от обясненията за хора под 30 години без съпътстващи заболявания, които са интубирани в интензивни отделения.

Проф. Александрова съобщи, че чрез различни групи хора вече се изпитва ефективността на някои ваксини срещу коронавируса.

"Авторите на ваксината в Оксфорд казват, че до края на следващата година биха могли да осигурят ваксини за най-уязвимата част от населението. Това е един от най-добрите варианти", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че имунитетът, който създаваме срещу грипния вирус, би действал само срещу него. Добре е да имаме защита срещу поне един от двата вируса, които се разпространяват по сходен начин, изтъкна проф. Александрова.

По думите ѝ коронавирусът крие изненади и учените постоянно научават нови неща, а и възможностите на медицината са по-големи в сравнение с преди няколко месеца.

"Маските никак не са за пренебрегване. Едно от съществените различия в Китай, САЩ и Европа, и това, което е помогнало на Китай да излезе от кризата е, че там в самото начало са се отнесли сериозно към носенето на маски. В САЩ все още се водят дебати "за" и "против". Замърсяването на въздуха също може да помогне за разпространението", обясни гостът в студиото на Димитър Абрашев.

Продължават да са актуални твърденията, че новият коронавирус идва от прилепите. Има още 4 коронавируса, които предизвикват просто настинка, отбеляза проф. Александрова.

"След 2002/03 г. прилепите не представляваха интерес. Изведнъж бяха направени доста проучвания и се оказа, че в тях живеят до 60 различни вируса. Това не означава, че тези вируси са се предавали на хората. Хората, които са прекарали по-тежко заболяването, имат по-дълъг имунен отговор", каза още тя.

Безсимптомните носители не са чак толкова много - средно около 16%. Входна врата за вируса има не само в клетките на белите дробове, а в много от останалите човешки органи, стана ясно още от думите на вирусолога. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
3 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 1 година
*** от къде ги вадят тези Муцуни. Тази Отдавна е Заразена с Глупост. Тя е със свръх наднормено тегло обаче от здраве разбира. Сигнализирай за неуместен коментар