226 хил. заразени с Ковид-19 за 24 часа, редица страни връщат мерките (обновена)

Италия удължи извънредното положение до 15 октомври

29.07.2020 | 07:34 Редактор: Юлия Христова

През изминалата седмица в Германия са регистрирани над 3 000 нови случая на Ковид-19. Ръстът  предизвика тревога в здравните власти. 

Според епидемиолозите причината за големия брой заразени се крие в неглижирането на опасността. Гражданите бяха призовани да носят маски, да спазват дистанция и да поддържат висока лична хигиена. Влошаването на обстановката идва в разгара на летните почивки, а за де се предотврати бум на инфектирани туристи Германия издаде предупреждение за пътуване за испанските региони - Арагон, Каталуния и Навар. И в трите има увеличаване на заболеваемостта. 

А в Италия - горната камара на парламента одобри искането на премиера Джузепе Конте извънредното положение да се удължи до 15 октомври. Решението предизвика критики от опозицията. Изтъкна се, че има драматичен спад в скоростта на разпространение на заразата, а целта на действията на Конте е да придобие повече правомощия. Мнение за мерките срещу Ковид-19 в Италия от началото на пандемията изказа и оперния певец Андреа Бочели. 

Тенорът посочи, че не познава нито един човек, който да е бил в интензивно отделение и призова да не се спазват правилата. Думите му  предизвикаха полемика в социалните мрежи. Част от хората го обвиниха, че с изказването си внушава на аудиторията, че пандемията е научна фантастика. Някои споделиха и историите на свои близки, които се разболяли и са били в тежко състояние.

Потвърдените случаи на коронавирус в света надхвърлиха 16 милиона. Това показват публикувани данни на Световната здравна организация. За едно денонощие са регистрирани повече от 226 хиляди случая.

Починали са над 4 хиляди души, с което общият брой на жертвите на вируса е близо 651 хиляди.

Най-много регистрирани случаи има в Съединените щати - над 4 милиона, следват Бразилия и Индия. В Европа заразените са 3,261 млн., а починалите - 210 хиляди.

На този фон страховете и опасенията от втора вълна на пандемията се засилват. Затова и редица страни връщат мерките. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Така ще си откараме доста време.. Сигнализирай за неуместен коментар