Извънредното положение у нас изтича, много от мерките остават

Задължителна 14-дневна карантина на пристигащите в страната

13.05.2020 | 07:09 Редактор: Тодор Петров
Извънредното положение у нас изтича, много от мерките остават

Днес изтича извънредното положение у нас. Мерките обаче остават. 14-дневна карантина на пристигащи в страната, носене на предпазни средства на закрити обществени места, проверки за спазване на ограниченията и санкции при нарушаването им остават в сила след изтичането на извънредното положение. 

Някои от социалните и икономически мерки също ще важат и след днешния ден, а други тепърва влизат. За срок до шест месеца след отмяната на извънредното положение, Агенцията по заетостта ще превежда компенсация в размер 290 лева за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване

Отпускане на безлихвени заеми на общините с връщане до 2021 година, 60 дни неплатен отпуск с признат трудов и осигурителен стаж за 2020 година. Концесионните такси на плажове се намаляват с 50%, а туроператорите имат едногодишен срок, в който да върнат парите на хората, които не са реализирали своите почивки заради Ковид-19. 

До 14 юли няма да може да бъде налаган запор на заплати, пенсии и банкови сметки, както и наказателни лихви на длъжници по кредити и на колекторски фирми. Мярката "60/40" пък ще остане в сила до края на юни. Връща се обаче старият срок за плащане на сметки за ток - от 10, вместо 20 дни, какъвто беше реверансът по време на извънредното положение.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК