В разрез със закона ли е играта на думи за извънредната обстановка?

Голяма част от санитарните и здравните мерки остават в сила до 13 юли

12.05.2020 | 13:37 Редактор: Ивет Арабова

Какви ще са мерките след края на извънредното положение, което приключва в 24 часа на 13 май? Това решават окончателно депутатите, които се събраха на извънредно заседание. Голяма част от санитарните и здравни мерки остават в сила до 13 юли, като сред тях са налагането на задължителна 14-дневна карантина на завръщащи се от чужбина, както и носенето на маски на закрити обществени места. Санкциите за неспазването на тези мерки остават в сила.

Вчера депутатите решиха, че извънредна епидемична обстановка може да бъде налагана по предложение на здравния министър, но не от самият него, а с решение на Министерския съвет. Според конституционалистите това е в разрез със закона.

"Ако на мястото на думата "обстановка" сложим "положение", което е синоним, отиваме към конституционния текст и там е ясно кой може да въвежда извънредно положение. Това е Народното събрание. Тук правим една елементарна игра на думи. Децата разбират какъв е смисълът и предназначението - да може Народното събрание да бъде освободено от тази тегоба и това да бъде предоставено в правомощие на изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет", подчерта преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

Голяма част от социалните и икономически мерки също остават в сила до септември или по-дълго. Неплатеният отпуск от 60 дни ще бъде признаван през тази година за трудов и осигурителен стаж. Ще може да се отпуска безлихвен заем на общините от държавата, който ще може да бъде връщан в едногодишен срок. 

Едногодишен срок се дава и на туроператорите да връщат парите на хората, които не са реализирали своите почивки. Всички чадъри и шезлонги на Черноморието ще трябва да бъдат предлагани от концесионерите на намалена поне наполовина цена.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК