Санитарните мерки в сила до 13 юли, част от социалните – до есента

Плажовете ще започнат дейност на 1 юни

11.05.2020 | 19:25 Редактор: Наталия Тотева

Законът за здравето регламентира ограниченията, с които ще живеем след края на извънредното положение – от 13 май. Запазват се всички санитарни мерки, а техният срок се удължава с 2 месеца, т.е. до 13 юли. Срокът на социалните и икономическите мерки ще е по-дълъг, като подпомагането на семейства, безработни и фирми по схемата 60/40. Част от тях ще важат до септември, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Извънредна епидемична обстановка ще се въвежда от Министерския съвет при предложение на здравния министър. Оценката на риска ще се извършва от държания здравен инспектор. Той, от своя страна, ще я представя на ресорния министър. Последният ще прави оценка на опасността и ще предлага пред МС въвеждането на извънредна епидемична обстановка в страната.

Критерии ще има и за туристическия сектор, за да може да стартира активен летен сезон.

Поправката между двете четения на законопроекта идва след критики на БСП, че в противен случай биха се дали твърде големи правомощия на здравния министър.

Голяма част от мерките остават в сила до 13 юли, а именно – задължителна 14-дневна карантина за всички, които се завръщат в страната, носене на маски на закрити обществени места и дистанция в паркове и заведения. За българите туризмът може да започне още в сряда, 13 май, а пристигащите на почивка у нас ще попълват декларации на границата, както досега.

"Декларира, че не е заразен с коронавирус, съответно, че ако се окаже, че е заразен, разноските по неговото лечение ще бъдат поети от неговата здравна застраховка или лично за негова сметка, за да гарантираме, че всеки спазва правилата и мерките", посочи министъра на туризма Николина Ангелкова. 

Плажовете ще започнат дейността си на 1 юни, като концесионерите им ще са длъжни да предлагат чадъри и шезлонги на половин цена. Разстоянието между тях пък ще бъде 2 метра, а на всички ивици с летуващи ще трябва да има поставени дезинфектанти.

Безплатни ваучери от държавата за целеви групи това лято няма да има. Дали и кога нощните заведения на открито ще могат да отворят врати все още не е ясно.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Този вирус по вода предава ли се? Сигнализирай за неуместен коментар