Ананиев разреши посещенията на музеи, библиотеки, кина и галерии (обновена)

Културни събития може да се провеждат при спазването на противоепидемични мерки

11.05.2020 | 12:05 Редактор: Ралица Братанова

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет.

Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки. Разрешават се и посещения на кина, като допустимата заетост на местата също е до 30% от максималния капацитет. Зрители ще трябва да носят маски.

Новината обаче е неочаквана за Aсоциацията на киносалоните и са неподготвени. Затова от бранша обмислят да предлагат на посетителите пакет стари заглавия на известни филми. 

За разлика от кината театрите няма да отворят врати, тъй като екипът, който стои зад реализацията на една театрална постановка, е огромен. 

Бургаският театър също има няколко готови постановки, които ще могат да се играят на открита сцена - на остров "Св. Анастасия”  и в Летния театър. Актьорите ще могат да се върната на сцената още през юли. Оцеляването обаче е несигурно. 

Засега не се обмисля търговските центрове тип мол да заработят.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
А на театрите няма ли да разрешат, щом за кината може? Сигнализирай за неуместен коментар