Кабинетът ще обявява извънредна епидемична обстановка

Предвижда се и запазване на глобите при нарушения на мерките

11.05.2020 | 17:15 Редактор: Наталия Тотева

Правителството, а не миниcтъpът на здравеопазването, ще обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa в страната, реши Правната комисия. Предложението направиха от ГЕРБ.

Няколко часа продължава обсъждането на второ четене на законопроекта за промяна в Закона за здравето, свързан с края на извънредното положение на 13 май.

"Трябва да са налице три условия: да има извършена оценка на епидемичния риск, тази оценка да е предложена на министъра, а той да прецени дали е налице опасност и да предложи на Министерски съвет обявяването на такава извънредна епидемична обстановка", заяви зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Така предложение за обявяване на извънредна епидемична обстановка ще прави главният държавен здравен инспектор до министъра на здравеопазването, а той - до кабинета.

Предвижда се и запазване на глобите при нарушения на мерките: от 100 до 1000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 2 000 лв. при второ. Остава и глобата от 5 000 лв. за нарушаване на карантина. Това приеха депутатите от Правната комисия на второ четене на Закона за здравето.

Санкции за неспазване на противиепидемичните мерки ще има само при обявяване на извънредна епидемична обстановка. Депутатите приеха и промени свързани с туризма това лято.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
хахах
преди 3 години
Спасяват спешно рейтинга на горкия Ананиев. То така или иначе нито едно от тези решения на беше негово. Сигнализирай за неуместен коментар