Дончев: Решенията, свързани с пандемията, се взимат в режим на МС

Нелепи са твърденията, че се съсредоточава власт само в здравния министър, каза той

11.05.2020 | 14:13 Редактор: Искра Ангелова

В зависимост от развитието на темпа на пандемията, от броя заразени, могат да бъдат прилагани и национални мерки, и локални - там, където е заразата.

"Нелепо е обвинението, че всичко се съсредоточава само в ръцете на здравния министър, той е част от правителството, решенията се вземат в режим на Министерски съвет и те са обществено достояние - всеки може да ги прочете, обсъжда и коментира." Така вицепремиерът Дончев коментира обвиненията от страна на БСП, че с новите законови текстове, гласувани в петък на първо четене, всичко, свързано с епидемичната обстановка се съсредоточава в ръцете на здравния министър.

"Научихме много за последните два месеца - как нашите лекари да лекуват заболяването, как сами да произвеждаме предпазни средства, как институциите да въвеждат и контролират карантината, как сами да пазим себе си и семействата си. Дори да дойде втори пик, вече ще сме много по-подготвени. Най-голямото изкуство е как да правим това и в същото време да даваме шанс на икономиката и живота такъв, какъвто го познаваме," коментира вицепремиерът в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

Той обобщи, че по мярката 60/40 досега документи са подали над 10 000 фирми, за 150 000 работници, което по думите му показва, че тя е успешна.

"България не е получавала допълнителни средства от ЕК. Колегите от Брюксел бяха така добри да променят много бързо приложимите регламентите и да ни позволят да пренасочваме да препрограмираме оперативните си програми и насочим средства за борба с вируса и намаляване на икономическите последици. Така буквално за няколко седмици около 1 млрд. лв. бяха препрограмирани. Но това не е допълнително финансиране. Това са пари, с които така или иначе разполагаме по оперативните програми. Текат разговори в момента на европейско ниво, хубаво би било да имаме и общи европейски мерки," коментира Томислав Дончев.
 
По отношение на възможния дълг до 10 милиарда, който парламентът разреши на правителството да тегли вицепремиерът коментира:

"Към момента работим с резервите, които имаме. На българското правителство до момента не му се е налагало да взема дълг. Припомням, че ние влязохме в кризата с много добра позиция – с едни от най-ниските дългове в ЕС и не само. Това са 20 % от БВП. Много малко държави могат да се похвалят с една подобна ниска позиция", заяви в "Брюксел 1" Томислав Дончев.

Според вицепремиера вземането на нов дълг не може да се изключи. "Първо – надявам се да имаме шанс да се справим без генерирането на допълнителен заем, а ако се наложи, надявам се да бъде по-скоро малко, отколкото повече", допълни Томислав Дончев.

"Ако имаме добра новина - общоевропейско решение за допълнителни средства за подпомагане на държавите-членки, това би могло да предотврати генерирането на нов дълг", коментира вицепремиерът.

Какви сценарии за развитието на коронавируса взима предвид правителството, обсъждайки по-нататъшни мерки, какъв шанс за икономическо възстановяване има България - целия разговор на Милена Милотинова с вицепремиера Томислав Дончев вижте във видеото:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Каква власт, този е такава марионетка... един бушон. Сигнализирай за неуместен коментар