Еднократна помощ от 375 лв. за родителите в неплатен отпуск (+ВИДЕО)

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

11.04.2020 | 09:30 Редактор: Наталия Тотева

Държавата ще отпусне еднократна помощ за родителите, които са неплатен отпуск в размер на 375 лева., това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в МС.

В брифинга участват и премиерът Бойко Борисов, както и министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Помощта ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни, подари невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, тогава когато не получават други социални помощи. Съответно, когато родителите са изчерпали възможността за неплатен отпуск", обясни Сачева за условията, при които ще бъде отпускане помощ от държавата.

Помощта ще е налична от следващата седмица. Най-късно от вторник, тези, които отговарят на условията, могат да кандидатстват за нея. Отделени са 20 млн. лв, като подоходният критерий е месечният доход на член на семейството да е 610 лв, минималната работна заплата.

"Ако говорим за самотен родител, независимо дали е майка или баща, говорим за максимален размер на дохода до 1220 лв.", допълни тя.

Тя коментира и мярката на 60/40.

"Само към вчерашния ден общият брой на подадени заявления е 2016 за почти 30 000 работници и служители. Това е само за 9 дни. С тези числа отговаряме на редица критики за това дали мярката работи или не", отбеляза министърът на труда и социалната политика.

За трети пореден ден има намаляване на хората, които се регистрират като безработни. Вчера са били 3866 души. 2882 са декларирали, че са останали без работа поради коронавируса.

Министър Горанов коментира финансовите мерки, свързани с банковите кредити. Той поясни, че търговските банки и БНБ след решение на Европейския банков орган приемат единен механизъм за разсрочване на задължения в срок от шест месеца, който изтича до 31 декември 2020 г.

Разписани са три стандартни механизми - отсрочване на главница и лихва до 6 месеца, отсрочване на лихва до 6 месеца и още един за револвиращи продукти, който е публикуван на страницата на БНБ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК


8
1 rate up comment rate down comment 0
Трифон
преди 4 години
Кво помощи? ***. Само лъжат реално нуждаещите се няма да вземем нищо. Сигнализирай за неуместен коментар
7
1 rate up comment rate down comment 0
mi
преди 4 години
Това е крайно недостатъчно. А и е еднократно, ами ако карантината продължи още 2 месеца? Сигнализирай за неуместен коментар
6
3 rate up comment rate down comment 0
София
преди 4 години
Какви документи ще са ми нужни за да получа тази помощ,някой знае ли и къде се подават? Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 4 години
Важното е хората да не останат без работа. Тези неплатени отпуски направи е ужасно. Малко са парите, ама поне е нещо. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
то е ясно че за един месец повечето хора са опукали платените си отпуски...и вече са в неплатена Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 години
Наистина....и пак малцинство ще бъде облагодеталствано....нормалния човек изпаднал в неплатен отпуск и не иска да се зарази на опашказа подаване на документи как ще се регистрира? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Лисугера
преди 4 години
Сега като се юрнат братята пред гишетата на социалните.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Как ще се разбере кой "родител нямат възможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и когато са изчерпали възможността за платен отпуск"...много ми е интересно... Сигнализирай за неуместен коментар