Субсидираме чартърните полети на чужди туристи с 35 евро на седалка

Средствата ще се предоставят само за полети над 100 души

12.05.2020 | 22:22 Редактор: Ралица Братанова
Субсидираме чартърните полети на чужди туристи с 35 евро на седалка

Парламентът прие текст, който предвижда субсидия от 35 евро на седалка за  чартърите, които превозват чуждестранни туристи към България с цел туризъм.

Това решиха депутатите с промените в Закона за здравето на второ четене. Средствата ще се предоставят само за полети над 100 души.

Първоначалното предложение на ВМРО бе да има субсидия от 6000 евро на полет в подкрепа на българските чартърни компании, които превозват чужди туристи до страната ни, пише "Монитор".

Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев го подкрепи принципно, но предложи сумата да е 35 евро и да се отпуска на всяка седалка, заета от лице, което ползва туристическа услуга в България.

Това е най-сериозният инструмент за подкрепа на туризма. Турция от години субсидира чартърните полети, а от този сезон и Гърция ще го прави, обясни Цонев. Според него с мярката с 1 куршум се уцелват два заека: дава се подкрепа и за и туризма, и за 5-те български чартърни превозвачи.

Освен това, с пристигането на повече туристи у нас ще бъде подкрепен ресторантьорският сектор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Vess
преди 3 години
Какво субсидиране? Вчера си отмених полетите за и от България отдавна купени за това лято, заради 14 дни карантина в Бг, както и още 14 дни като се върнем в Англия. Международни решения трябва, а не субсидии и хората сами ще дойдат. Сигнализирай за неуместен коментар