Ресторантьорите и държавата се разбраха, Борисов: Поемаме политически риск

ГЕРБ ще предложи в НС ДДС за храните от първа необходимост да падне на 9%

12.05.2020 | 12:43 Редактор: Тодор Петров

Исканията на ресторантьорите за промяна в антикризисните мерки за справяне с икономическите последици от Ковид-19 бяха чути от държавата.

ДДС за храните от първа необходимост и сектор ''Туризъм'' да бъдат намалени на 9% от 1 януари догодина. С това решение си стиснаха ръцете ресторантьорите и управляващите след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъства и социалният министър Деница Сачева. В момента данъкът е в размер на 20%.

Малко по-късно премиерът Борисов заяви, че ще направи всичко възможно по-ниската ставка – от 20% на 9%, да влезе в сила още тази година. Ще има определени изисквания, които ще трябва да се спазват.

Ресторантьорите са на мнение, че решението ще спомогне бизнесът да бъде стабилизиран. Премиерът Борисов заяви, че това е политически риск, който обаче трябва да бъде поет, за да може бизнесът да се съвземе от кризата.

"ГЕРБ в парламента ще подкрепи 9% ДДС, това можем да направим ние. Финансовият министър е много против, сърди се с право, но искам да го опровергаем накрая на годината с повече приходи", заяви министър-председателят.

По мярката 60/40 ще отпадне критерият предприятията да нямат задължения за 2020 г. Удължава се срокът за приемането на наредба N18 - внедряването ѝ ще стане от 1 март 2021.

Всички решения, които бяха взети на днешната среща в Министерския съвет ще бъдат внесени в Народното събрание от ГЕРБ, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години