Ресторантьорите се страхуват от нови загуби заради разваляща се стока

Предстои от МЗ да решат дали ще се съобразят с желанията на собствениците на ресторанти и кафенета

04.05.2020 | 19:31 Редактор: Юлия Христова

Заведенията в цялата страна се подготвят за поетапно отваряне, но при нов режим на работа и спазването на строги правила. Обратно на очакванията на кабинета, ресторантьорският бизнес не реагира положително на предложените мерки за отварянето на заведенията. Проблемите, които срещат от бранша не са малко, но струват много. 

Нашите заведения, преди да бъдат затворени, бяха заредени със стока, която има определен период за трайност. Тази стока не раздадохме заради това, че бяхме затворени. И сега се опасявам, ако заредим, да не излезе нова заповед и да ни затварят отново, защото това са допълнителни загуби, посочва ресторантьорът Рауф Сабаг. 

Мерките, които предлага държава, са заведенията да отворят само терасите и градините си, а масите там да бъдат на повече от 2.5 м разстояние. 

Масите пък трябва да се дезинфекцират преди всеки следващ клиент, а туби с дезинфектант трябва да бъдат поставени в заведенията. Ресторантьорите пресмятат, че ще отчетат сериозни загуба, ако работят по този начин.  

От бранша предлагат разстоянието между масите да се скъси на метър, а ако това не било възможно да се разреши и отварянето за ползване на закритите помещения. И още - данък добавена стойност да бъде намален на 5% за 12 месеца напред.

Предстои от здравното министерство да решат дали ще се съобразят с желанията на собствениците на ресторанти и кафенета.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Стоката да се раздаде на персоналите да си я занесат в къщи в непрозрачни торбички, други отдавна се справиха доста добре.. Сигнализирай за неуместен коментар