В Деня на труда автоинструктори излязоха на протест срещу ограниченията

Предложили на институциите пакет мерки за излизане на бранша от кризата

01.05.2020 | 15:42 Редактор: Искра Ангелова

Автоинструктори излязоха на протест във Варна в Деня на труда. Курсовете за шофьори са забранени от началото на извънредното положение и се очаква да се възобновят на 18 май. 

Инструкторите са без доходи вече 2 месеца и се очаква заради мерките, които ще бъдат спазвани, да имат много по-малко курсисти и следователно приходи.

Втори месец без нито лев приходи. Така са принудени да живеят напоследък автоинструкторите във Варна. Голямата част от тях са самоосигуряващи се лица и нямат право на борса и обезщетения. А в бранша има заети и цели семейства. 

"Ние сме забравени просто. Все едно ни няма. Аз имам 1 500 лв. разходи, а пък нямам никакви приходи. И никой не ме пита. Банката не ми отлага. Наемът също не ми се отлага. Какво да направя? Те ми извиват ръцете", каза автоинструкторът Йорданка Василева.

Предложили на институциите пакет мерки за излизане на бранша от кризата, но без резултат.

"Всички училища завършват учебната година дистанционно, а на нас да не ни бъде разрешено, не виждаме смисъл и логика в това. За практическото обучение предлагаме в автомобила да има само един курсист, спазвайки противоепидемичните мерки, като след всеки курсист се дезинфекцира автомобила, оставя се известно време да се проветрява. По този начин ще намалим риска до минимум", допълни председателят на Съюза на автоинструкторите - Варна Атанас Балабанов.

Подкрепа за исканията на протестиращите във Варна заявиха автоинструктори от София, Стара Загора, Плевен, Русе, Бургас. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК