Починалите от Ковид-19 у нас - 61, заразените - 1437, Видин "пламна" (+ВИДЕО)

В Брестовица са карантинирани две фамилии

29.04.2020 | 08:18 Редактор: Тодор Петров

50 са новите случаи на заразени с Ковид-19 за последните 24 часа. 20 от тях са настанени в болници. Активните области с коронавирус у нас са 9. Общият брой заразените е 1437 - активните случаи са 1134. В София са установени 13 нови случая, 11 са те Пловдив. В село Брестовица има установен клъстър от 2 семейства - всички са изолирани и карантинирани. Заразяването им се свързва с пристигане на хора от Германия. Във Видин има 10 нови случая, 8 са те в Плевен, като 6 са от завода "Мизия". В Сливен има 3 нови случая, във Враца - 2, в Благоевград - един, в Хасково и Ямбол също по един.

За денонощието са починали още 3 лица, общият брой е 61. Починалите за денонощието са жена от от ВМА УМБАЛ Сливен на 60 години с хронична сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето, 58-годишна жена в "Пирогов" и мъж на 70 години в Пловдив от фамилиите в Брестовица. Той е бил със сърдечна недостатъчност.

Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг в Министерския съвет.

Има 6 нови случая на заразени деца - 3 в София - едно на 13 години и две на 15 години. В Пловдив са заразени още 2 деца  а 9 и 17 години. Нито едно от децата не е хоспитализирано.

Има 5 нови случая на заразени медици. Така общо 155 са заразените сред медицинския персонал. Излекуваните са с 21 повече и стават общо 243 - 17% от всички заразени в страната.

287 са лежащите в болница, 39 са в интензивни отделения. 859 са изследваните проби за последното денонощие. 45 208 проби са направени общо в страната.

33 са заразените медицински лица във Видин, почти 10% от персонала на видинската болница. Може да доведе до проблем с обслужване на населението. Ще има доброволци, които ще заминат за Видин, за да помагат на местните лекари.

Вчера имахме 3 разговора с министъра на образованието. Общото мнение е, че към края на май ще бъде дадена възможност за полагане на изпитите за учените в 7 клас и матурите. Не става въпрос за масово връщане на ученици в клас. 

Има много голяма пратка от антибиотици, която ще пристигне у нас до един-два дни.

"Вътреболнчните инфекции са много сериозен проблем. Въпреки наложените мерки по отношение на други заболявания, мерките са 30% ефективни", каза още ген. Мутафчийски. 

Снимка: Димитър Кьосмарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Диди
преди 3 години
Е какви антибиотици, нали вит. С и озонотерапия? Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
ЧОВЕКА
преди 3 години
Хора надежда има Бочко Тиквата бди над нас Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Голям кеф е да напишете такова гръмко заглавие, нали? Явно успешна работа е да създавате паника и страх в населението! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Все още нещата са както си бяха. Много гадно! Сигнализирай за неуместен коментар