Кунчев: Във Видин е имало неглижиране на правила за предпазните средства

Без парад за 6 май, обяви ген. Мутафчйски

28.04.2020 | 09:00 Редактор: Ивет Арабова
Кунчев: Във Видин е имало неглижиране на правила за предпазните средства

Миналата седмица със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бяха възобновени детските и женските консултации, както и задължителните имунизации. 

"Днес ще пуснем допълнение на заповедта за възобновяване на детските и женските консултации и изпълнението на имунизационния календар. Ще бъдат правени всички ваксини, но ще даваме приоритетност - първо ще се правят основните имунизации, след това реимунизации, влизат и препоръчителните ваксини", обяви на брифинг главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той добави, че няма да има санкции за родители, които се притесняват и не искат сега да ваксинират детето си. 

Едно от огнищата на разпространение на коронавируса у нас се оказа Дом за стари хора във видинското село Гара Орешец. 

"По начина на действие на болния, не виждам пропуск от страна на РЗИ. Вчера консултираха дали да приемаме тези носители, които не са болни. Оптимистично е, че хора от този дом на тази възраст и с хронични заболявания не развиват клиника. Вътреболнични инфекции могат да бъдат предотвратени, ако спазват перфектните условия. Не търсете винаги лична вина на персонал, когато има такива случаи. Където са струпани много случаи като във Видин, очевидно е имало неглижиране на някои правила, най-вече при ползването на личните предпазни средства. Никой не си въобразява, че каквито и правила да спазваме, няма да има случаи на вътреболнично заразяване", отбеляза д-р Кунчев.

По думите му в дома за възрастни хора в Гара Орешец няма болни, а само заразоносители, които са пространствено отделени от останалите хора.

"Нямаме основание да са в болница тези хора, това ще е излишен риск за тях", смята той.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пък бе категоричен, че празненствата на 6 май няма да се проведат в традиционния си формат тази година.

"Провеждането на парад със събиране на хора - не сме имали никакви разногласия с Министерството на отбраната по този въпрос. Курсантите не са напускали военните училища, учебният им процес продължава, което е синхронизирано с ВМА. Имаше идея да се съберат блокове от военните училища, които да се съберат в строй във Военното училище във Велико Търново, но този вариант отпадна. Ще се направи марш, българската армия има какво да покаже за своите успехи. Нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май, но няма да има парад", подчерта ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му има сигнали на граждани за неспазване на мерките в отделни търговски обекти.

"Вчера се проведе среща на министрите за туристическия бизнес. Очакванията са да се издадат общо европейски препоръки, следим с особено внимание тези неща. Най-големият проблем при този бизнес е струпването на хора, където трябва да се изработят механизми. Нито една държава все още не е дала ясен механизъм как ще протекат тези мерки. Имаме идеи, имахме разговор с представители на бизнеса. Ранният сезон със сигурност е пропуснат, идеите са насочени към късен летен сезон и автомобилно придвижване", каза още началникът на Националния оперативен щаб.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК