4-ма с коронавирус в дом за възрастни във видинско село, един от тях е в реанимация

Вероятно заразата е дошла от мъж, лежал в болница във Видин

23.04.2020 | 19:37 Редактор: Ивет Арабова

Зараза и в дом за стари хора, който се намира във видинското село Гара Орешец. Коронавирусът вероятно е донесен от мъж, който е лежал във видинската болница. Именно там пък лекари и медицински персонал дадоха положителни проби за Ковид-19. Досега заразените във Видинско са общо 40, като 25 от тях са медицински служители от областната болница.

Четирима души са с положителни проби за Ковид-19 от общо 26 настанени в Дома за стари хора. Най-младият от тях е на 56 години, а най-възрастният е на 92. За тях се грижат 16 души персонал.  "Искаме или не, трябва да се справяме, постоянно се пръскаме с дезинфектанти и така“, обясни санитарката Соня Георгиева.

Трима от далите положителна проба са в добро състояние, но са със съпътстващи заболявания. 73-годишен мъж е настанен в реанимацията на видинската болница. Именно той се предполага, че е носител на заразата. 

а мен това е огнище, създадено по много нелеп начин. Имаме случай от първия заразен, който получи удар, закаран е в неврология във Видин, изтича му пътеката и го връщат обратно в дома“, каза кметът на община Димово Светослав Славчев.

В дома са взети мерки, за да не се разпространи заразата. В Гара Орешец живеят около 760 души. Персоналът на дома също е от селото. "Може би ако се окажат много положителни проби, ще се наложи да поискаме съседните села да не влизат и излизат, за да не се разпространява заразата“, коментира кметът на селото Юлиян Симеонов.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК