Растат случаите на Ковид-19 във Видин, пациентите се лекуват в едно отделение

Лекуващите коронавируса медици работят почти денонощно от 31 март

17.04.2020 | 18:40 Редактор: Ивет Арабова

На фона на увеличаващия се брой пациенти с Ковид-19 във Видин, както и на заразените медици там – в областния град е обособено едно отделение за лечението на коронавирус. Екипите на първа линия са 4. Медиците на първа линия от болницата във Видин споделят, че за момента имат всичко необходимо, благодарение на десетките дарители. Нуждаят се обаче от доброволци, които да помагат. 

"Снощи не сме спали цяла нощ. Така, че звярът е около нас, внимавайте", апелира шефът на екипа за Ковид-19 в МБАЛ "Света Петка" д-р Борислав Милчев.

Споделят и чисто човешките притеснения от непознаването на този вирус. "Реално погледнато ние нищо не знаем за Ковид инфекциите. Това, което правим, е по указанията на колеги, по-опитни", обясни д-р Милчев.

Медиците, лекуващи Ковид-19 във Видин работят почти денонощно от 31 март, когато беше регистриран първият случай. Както и на други места в страната – и тук има заразени медици.

"Може би се създава впечатлението, че са страшно много засегнатият медицински персонал, те не са малко, но на средноевропейско ниво и по нисък от Италия например", разясни държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Тъй като болните от коронавирус са настанени в сегашното неврологично отделение, ще бъде създадено ново – за да може да продължи лечението на останалите пациенти. А медиците във Видин призовават – да си останем вкъщи и по празниците, за да може болницата в града да се справи със ситуацията. 

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК