Мутафчийски: Честванията за 6 май ще са различни, без парад!

По думите му пътуванията за предстоящите празници ще са важни за отпадане на част от мерките

28.04.2020 | 12:46 Редактор: Ивет Арабова

Според Националния оперативен щаб експериментът с отварянето на няколко столични парка за посещение е дал добри резултати и ако те се задържат, е възможно да се разхлабят и други ограничения. 

"Ако продължи в същия вид не виждаме причина, да не се премине към други подобни мерки в бъдеще, разбира се. Съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките с анализиране на евентуалните рискове. Честванията за 6 май също ще са различни и без струпване на хора. Нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май, но няма в никакъв случай да има парад. Пътуването на хората за предстоящите празници също ще са от значение за евентуалното отпадане на част забраните", разясни началникът на Щаба ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Няма пропуски на местната Регионалната здравна инспекция при заразяването на хора и персонал в дома за възрастни хора във Видинско. 

"Аз лично не виждам пропуск от страна на РЗИ, разбира се, това може да стане на много места. Не търсете винаги и във всичко някаква лична вина на лекар или на персонал, когато има такъв случай на заразяване. Да, където са струпани много случаи, както беше във Видин, очевидно е имало някакво неглижиране на правилата и то е най-вече по ползването на лични предпазни средства. Хората, които са показали положителен резултат не работят със заразени, в дома болни няма - има заразени и заразоносители, те са отделени и като обслужване персоналът не се смесва на 2 етажа", добави главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Яна
преди 3 години
Това ще е един наистина различен Гергьовден. Поне в моето семейство... Сигнализирай за неуместен коментар