Борисов: Мерките няма да бъдат премахнати преди 13 май

Междувременно 8 големи парка в столицата ще могат да се посещават между 9:30 и 18:30 часа

26.04.2020 | 18:41 Редактор: Искра Ангелова

Расте броят на заразените с коронавирус у нас, регистрирано е ново огнище в Кюстендилско. Започва обаче и постепенно облекчаване на мерките за сигурност. 

Отварят за разходки на майки с деца осем столични парка, но при определени условия.  А от Националния оперативен щаб предвиждат нов пик на заразата. 

"България преживя един пик, който беше в началото на април. И в момента България се катери към следващия пик. Явно, че светът не може да спре и не трябва да спира но изглежда ще трябва да живеем с този вирус дълго време", ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Мерките за борбата с Ковид-19 няма да бъдат премахнати преди 13 май, категоричен пък е премиерът Бойко Борисов. 

"Карантината със сигурност ще остане, и то за дълго време. Извънредно положение звучи лошо като дума, има правомощия в него, които ние по никакъв начин не бихме го използвали. Това не значи, че карантината ще падне на 13-и или по-рано, нищо медицински това не ни го подсказва", заяви премиерът.

Осемте големи парка в столицата ще могат да се посещават между 9:30 и 18:30 часа от родители с деца до видима възраст 12 години. 

"Не се допускат повече от двама възрастни на едно място. Дистанцията, която изискваме, е минимум 2,5 метра между отделните групи. Във всеки парк ще има определени маршрути, за да се осигури еднопосочно движение. Забранени за ползване ще останат всички площадки, спортни съоръжения, катерушки, пързалки и пейки", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Категорично е забранено пиенето на алкохол в парка, събирането на компании. През останалото време парковете ще бъдат отворени за стопани с кучета и единично спортуващи хора, при същите правила. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е те ще отворят парковете, ще станат митингите, пък после до 13 май... Сигнализирай за неуместен коментар