Ген. Мутафчийски: Разхлабването на мерките ще влоши ситуацията

Според началника на ВМА основен фактор за падане на блокадата са интензивните отделения и свободните легла в тях

27.04.2020 | 12:40 Редактор: Ралица Братанова

Въпреки анонсираното намерение на властта да удовлетвори желанието на хората и мерките да бъдат разхлабени, това може да доведе нов пик на заразата във времето напред.

"Нашата препоръка и споровете с правителството са на тази основа - винаги, когато се разхлабват мерки трябва да се казва и какви могат да бъдат последиците. Ще се влоши ситуацията", категоричен бе ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

В бъдеще държавите ще въвеждат многократни периоди на мерки за социално дистанциране, показва изследване на Харвардската школа по обществено здраве. Еднократните ограничения обаче са с малък ефект. 

"Най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се измисли ваксина или лекарство. Защото и вчера това го казахме, животът не може да спре. Но трябва да се прецени и на каква цена, и цената на всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта", посочи още началникът на Националния оперативен щаб.

Основен фактор за падане на блокадата са интензивните отделения и свободните легла в тях. 

Според изследването на Харвард социалната дистанция намалява натиска върху здравната система, но продължителното дистанциране най-вероятно ще има дълбоки отрицателни икономически, социални и образователни последици.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
В живота си има природни закони. По един или друг начин естествения подбор ще си свърши работата. Въпреки щаба. Това е природа. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
мауро
преди 3 години
Абсолютно ще влоши. Прав е. Ама нали е пълно с ***. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
И аз смятам, че толкова време ни държаха затворени, ако сега изведнъж провалим всичко за една седмица, собствената ни саможертва ще е била напразно. Или трябваше да ги няма тези мерки и преди, или да се спазват и сега. Сигнализирай за неуместен коментар