1348 са заразените с коронавирус у нас, 147 от тях са медици (+ВИДЕО)

206 са излекуваните пациенти от Ковид-19

27.04.2020 | 08:18 Редактор: Ралица Братанова

58 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас, 22 от тях са настанени в болници, сред тях има 7 деца. Активните области на заразата са 7. Общият брой на заболели е 1348, активните случаи са 1141. Това съобщи ген.-майор проф. д-р Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Най-много новозаразени има в Плевен - 23-ма, 17 от тях са контактни на работещи в завод "Мизия". В София са 19, Кюстендил - 8, Велико Търново - 4, Пловдив - 2, Сливен и Пазарджик по 1.

147 са заразените медицински лица, 9 са новите случаи. 206 са излекуваните пациенти.

Има седем нови случая на деца - в Плевен 5 момчета на 6, 8 и 15 г.  и едно момиче на годинка. В Пловдив едно момиче на 14 години. Децата са в леко състояние. 56 души общо са починали. За последното денонощие коронавирусът е взел една жертва - мъж на 70 години от Бургас с онкологично заболяване. 

"На базата около 300 теста над 18,4% са положителните. Това говори, че таргетно са избрани групите. Докато в предишните дни имаше много по-голям брой тестове 1110 на ден, се виждаше, че има цели групи, в които няма нито едни положителен резултат", обясни ген. Мутафчийски.

Очаква се да бъде въведена автоматична система, която ще позволява проследяването на това колко тестове за Ковид-19 се правят у нас. 

Ген. Мутафчийски коментира картата на заболеваемостта като много различна в отделните области. 

"Всячески се опитваме да изчистим субективния момент като например ниска активност на местните здравни органи в издирване на евентуални случаи. По думите му, където има т.нар. заспиване, се обръща изключително внимание местното РЗИ да бъдат по-активни и да не се пропуска нещо.

Другият акцент на Националния щаб са областите с много заразени - Видин, Кюстендил, Плевен, София. 

"Тук препоръките са за активно туширане на огнищата", заяви още Мутафчийски.

По думите му резултат не дават еднократните мерки, а системните такива. Мутафчийски цитира проучване на Харвард, което показва, че най-вероятно ще живеем с коронавирус, докато няма лекарство и ваксина.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Айде да видим кога ще започне да слиза надолу тая крива и да се свършва. Сигнализирай за неуместен коментар