Може ли да се заразим с Ковид-19 два пъти и колко трае имунитетът

Паметта на имунната система наподобява нашата собствена

28.04.2020 | 10:53 Редактор: Наталия Тотева
Може ли да се заразим с Ковид-19 два пъти и колко трае имунитетът

Има много въпроси за новия щам на коронавируса, които остават неотговорени към момента. Мога ли да се заразя два пъти? Защо някои хора прекарват инфекцията по-тежко от други? Всяка зима ли ще има коронавирус? Как да процедираме дългосрочно? И редица други. 

Имунната ни система защитава организма от инфекции по 2 начина. Първият влиза в действие, когато тялото ни открие чужд "нашественик". Това е вродена имунна реакция и включва отделяне и увеличаване на белите кръвни клетки, които могат да унищожат заразените клетки.

Но това не работи при коронавирусната инфекция. Вместо това е необходим адаптивния имунен отговор. Нуждаем се от клетки, които произвеждат насочени антитела - да се прикрепят към вируса, за да го спрат , както и T-клетки, които атакуват заразените такива.

Според проучвания са необходими около 10 дни за образуването на антитела. Ако адаптивният имунен отговор е достатъчно мощен ще осигури защита и в бъдеще.

Не е известно дали хората, които имат само леки симптоми или изобщо нямат такива, ще развият необходимият имунен отговор.

Колко дълго трае имунитетът?

Паметта на имунната система наподобява нашата собствена – тя запомня ясно някои инфекции, но забравя други, твърди Джеймс Галахър от Би Би Си.

Морбилито е силно запомняща се инфекция, след битка с нея получаваме имунитет за цял живот. Въпреки това има много други, които тялото ни "забравя". Децата могат да получат респираторен синцитиален вирус (RSV) многократно през една и съща зима.

Не познаваме Sars-CoV-2 достатъчно добре, за да сме сигурни колко дълго трае имунитетът, но има 6 други човешки коронавируса, които могат да ни дадат приблизителна представа. Четири от тях предизвикват симптомите на обикновената настинка и имунитетът е краткотраен. Някои пациенти могат да бъдат инфектирани отново в рамките на една година.

Два са сериозните коронавируса – тези, които причиняват тежък остър респираторен синдром (SARS) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS).

"Въз основа на проучвания на антитела на SARS, смятаме за възможно имунитетът да продължи само около една до две години, въпреки че и това все още не е доказано със сигурност”, казва професорът по медицина в университета в Източна Англия Пол Хънтър, цитиран от БГНЕС.

Можем ли да се заразим втори път?

Има данни за хора, които изглежда са имали множество коронавирусни инфекции за кратък период от време. Някои лекари твърдят, че хората действително се заразяват по 2 пъти. Друга група учени смятат, че вирусът преминава в "стелт" режим в тялото, преди да се активира отново след известно време.

Вероятно проблемът все пак е в тестовете, които са неточни. Така някои пациенти са погрешно информирани, че са се преболедували вируса.

Все още няма направени експерименти върху хора, а само върху маймуни. Те са били заразени 2 пъти: веднъж за изграждане на имунен отговор и след това още веднъж 3 седмици по-късно. 

Имам антитела. Имунизиран ли съм?

Това не е сигурно, затова СЗО препоръчва на държавите да не прибързват с издаването на "паспорти за имунитет", като мярка за ограничаване на пандемията.

Идеята на тези т. нар. паспорти е, че ако преминете теста за антитела сте в безопасност да се върнете на работа. Това би било особено ценно за персонала в болниците и домовете за възрастни, който е в пряк контакт с лица, изложени на риск от развитие на тежки симптоми.

Но това все пак е несигурно, защото при почти всички пациенти антителата се различават. Неутрализиращите антитела са тези, които се прикрепят към коронавируса и могат да спрат заразяването на други клетки. Проучване на 175 излекувани пациенти в Китай показа, че 30% имат много ниски нива на тези неутрализиращи антитела.

Снимки: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Катя
преди 3 години