Клинично проучване проверява може ли никотинът да ни спаси от коронавирус

Пушачите имат 80% по-малък шанс да се разболеят?

28.04.2020 | 10:08 Редактор: Наталия Тотева
Клинично проучване проверява може ли никотинът да ни спаси от коронавирус

Френски учени подготвят клинично проучване с участието на хора, за да проверят хипотезата, че никотинът може да има благоприятно влияние при заразяване с Ковид-19, предаде Ройтерс.

В експеримента ще участват група медици и пациенти, носещи никотинови лепенки, и контролна група с плацебо лепенки. Очаква се изследването да покаже дали има разлика в начина, по който организмите им реагират на вируса.

По-рано този месец бе публикувано френско проучване, основаващо се на данни на здравните власти, според което пушачите имат 80% по-малък шанс да се разболеят от коронавиурус спрямо непушачите от същата възрастова група и пол. Хипотезата е, че никотинът може да повлияе върху закачането на молекули на вируса за рецептори в тялото, предаде "Монитор".

"Вирусът пристига при рецептора, никотинът го блокира и те се разделят", каза Жан-Пиер Шанжьо, професор по неврология в Института "Пастьор".

Съавтор на проучването е Захир Амура, професор в парижката болница "Питие-Салпетриер".

Амура обясни, че ще бъдат тествани 1500 професионалисти в сферата на здравеопазването. Подобно изследване ще се проведе и върху 400 души, приети в болница със симптоми на коронавирус, за да провери дали никотинът променя начина, по който прогресира болестта.

Експериментът ще стартира след около 3 седмици. Изследователите посочват, че проучването не цели да насърчи хората да пушат, предвид огромните вреди на тютюна върху човешкото здраве. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК