Учени обявиха кой е най-вероятният начин да се заразим с Ковид-19

Вирусолозите от Берлин и Бон смятат, че това несъмнено е въздушно-капковият път

24.04.2020 | 11:52 Редактор: Ивет Арабова
Учени обявиха кой е най-вероятният начин да се заразим с Ковид-19

Водещи германски учени от Берлин и Бон са стигнали до извода, че най-вероятният начин да се заразим с коронавирус е един - по въздушно-капков път.

"Няма как да хванем коронавирус докато ходим да пазаруваме. Tежките огнища на разпространение на заразата са в резултат на близък контакт на хора в продължително време, както в алпийския скикурорт Ишгъл", обясни директорът на Института по вирусология и изследвания на ХИВ към университета в Бон Хендрик Стрек, цитиран от RLT Today.

Toй отбеляза, че не могат да бъдат открити доказателства за вирус, който "живее" върху повърхности. Според него шансът да се заразим чрез т. нар. "замърсени повърхности" е много малък.

"За да се заразим по този начин, е необходимо някой заразен да се изкашля в ръката си и мигновено да докосне дръжката на вратата, след което друг човек да пипне дръжката и да осъществи контакт с лицето си", даде пример Стрек.

Същото твърдение бе потвърдено по-рано и от германския вирусолог в Берлин Кристиан Дростен.

В свое интервю Дростен посочва, че коронавирусът е "изключително чувствителен към изсушаване и единственият начин да се заразим с него е чрез вдишване на капчици", тоест - по въздушно-капков път.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК