Коронавирусът се задържа на телефоните ни от 2 до 9 дни

Най-доброто средство за почистване на бактериите от мобилния е микрофибърна кърпичка, напоена с малко дезинфектант

15.03.2020 | 11:50 Редактор: Ралица Братанова
Коронавирусът се задържа на телефоните ни от 2 до 9 дни

Според едно от последните изследвания в Германия, цитирано от "Men'sHealth", коронавирусът се прикрепя към метал, стъкло, пластмаса и други повърхности, като може да живее по дисплея на мобилния между 2 и 9 дни.

Данните от изследването, публикувани в изданието "Journal of Hospital Infection", обединяват 22 независими проучвания за коронавирус. 

Те не могат да определят с голяма точност какво е натоварването на всички вируси върху екрана, защото нямат и достатъчно данни за Ковид-19, но са категорични че дезинфекцията е единственият начин за предпазване след докосване на тази повърхност, пише Tialoto.bg.

Всеки от нас докосва мобилния, държи го в ръце, слага го на ухото стотици пъти на ден и най-вече трие с пръсти дисплея му. 

Според немските учени, най-добрата дезинфекция в тези случаи е с разтвор, който съдържа 0,1% натриев хипохлорит или от 62 до 71% етанол. И двете вещества намаляват коронавирусите от повърхността само за минута.

Най-доброто средство за почистване на бактериите от мобилния е микрофибърна кърпичка, напоена с малко дезинфектант или спирт.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК