Православните християни честват Томина неделя

Докосвайки се до възкръсналия Иисус, апостол Тома сам възкръснал духовно и се отърсил завинаги от съмненията и заблудите

26.04.2020 | 09:50 Редактор: Юлия Христова
Православните християни честват Томина неделя

В края на Светлата седмица православните християни честват паметта на един от дванайсетте Христови ученици - Свети апостол Тома.

Ученикът, известен с прозвището Тома Неверни, не повярвал на разказа за появата на Спасителя сред десетте апостоли и поискал категорично доказателство. Апостолите потърсили аргументи, за да обосноват вярата си, а Христос им дал доказателства - в продължение на 40 дни след своето Възкресение той общувал със своите ученици, явявал се многократно и на различни места, пише dnes.bg.

На Томина неделя, църквата ни припомня евангелската история за неверието на апостол Тома, който поискал да получи същото свидетелство и заявил, че няма да повярва на вестта за Христовото Възкресение, докато не види с очите си Спасителя и не се докосне до неговите рани.

Когато учениците отново са събрали на осмия ден след Възкресение, Христос се явил изведнъж сред тях и показал на Тома ръцете Си, пронизани от гвоздеите на кръста, и раната под ребрата, нанесена от копието на римския войник и се обърнал към апостола с призива „не бъде невярващ, а вярващ“.

Докосвайки се до възкръсналия Иисус, апостол Тома сам възкръснал духовно и се отърсил завинаги от съмненията и заблудите, за да изпълни с непоклатима убеденост божествената мисия на своя Учител.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Така е
преди 6 месеца
Вярата затова е вяра - на нея не и трябват доказателства. Иначе е много лесно да вярваш в нещо очевидно. Сигнализирай за неуместен коментар